donderdag 2 februari 2012

Blok Awase yamagata

Vandaag lekker zitten prutsen aan een nieuw blok voor de japanse quilt: Awase yamagata, ofwel elkaar overlappende bergen. Zo benoemt Susan Briscoe dit blok in haar boek. Het was best een lastig blok, al die naden moeten goed op elkaar zitten. Ik geloof dat het wel aardig is gelukt. Ik ben in ieder geval blij met dit blok.

de kleuren kloppen niet helemaal, wat hier lila is, is in het echt heel licht rose.


dinsdag 31 januari 2012

Biasbandjes zelf maken

Gisteren en vandaag bezig geweest met biasbandjes maken. Voor de japanse sprei heb ik die nodig en wel hele smalle. Nu heb ik zo'n apparaatje om dat te maken, maar dat is wel een heel gepruts. Toch is het mij gelukt.

Ik snij repen van 1 cm breed, schuin van draad, met een puntje eraan. Die schuif ik in het apparaatje en strijk de randjes om, je moet wel met je vingers de boel een beetje geleiden en het uiteinde op je strijkplank vastzetten. Dan rol ik ze op een kaartje van de borduurzijde.

zondag 29 januari 2012

Handfietskappen

Handfietskappen dat zijn ouderwetse kappen om je handen warm te houden op de fiets. De winter gaat strengen en ik wil blijven fietsen. Gewone handschoenen of wanten helpen niet tegen deze kou, dus dacht ik aan deze attributen. Ze zijn nog te koop en ik had de plaatjes bekeken en dacht dat ik ze ook wel zelf kon maken.

Een vrolijk hollands stofje, een elastieken rand, natuurlijk een warme voering erin en je bent eventjes lekker bezig. Zo zien ze eruit als ze aan het stuur zitten.

Zo had ik jaren geleden ook schaatsoverschoenen gemaakt en die passen ook over mijn schoenen, dus laat de winter maar komen, jookje heeft geen koude handen en voeten meer.

Wie het patroontje van die kappen wil hebben die zegt het maar dan maak ik een pdfje hiervoor.